-

Valpreventie

Op dinsdag 28 maart organiseert SilverFit een online gebruikersbijeenkomst met als thema 'Valpreventie'. Het belooft een interessante en leerzame middag te worden. Deze bijeenkomst is bedoeld voor fysiotherapeuten en andere geïnteresseerden en voor deze bijeenkomst is geaccrediteerd voor 3 punten bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie voor (geriatrie-)fysiotherapeuten. Deelnemers van de bijeenkomst hebben een mail ontvangen met meer informatie over de bijeenkomst, mocht je deze niet ontvangen hebben neem graag dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l. 

Tijdens de bijeenkomst wordt er ingegaan op de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen in het vakgebied en is er ruimte om ervaringen en ideeën uit te wisselen. De presentaties gaan in op alle facetten die bij valpreventie komen kijken en hoe de SilverFit systemen hierbij ingezet kunnen worden. 

De inschrijving voor deze gebruikersbijeenkomst is gesloten. Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan de gebruikersbijeenkomst, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waar en wanneer

De online gebruikersbijeenkomst vindt plaats op 28 maart 2023 van 13:00 tot 16:30 uur. 

Doelgroep

Deze bijeenkomst is bedoeld voor fysiotherapeuten en andere geïnteresseerden. 

Programma

13.00 uur      Opening bijeenkomst

13.10 uur      Hoe help je als fysiotherapeut ouderen langer zelfredzaam te blijven? - Liesbeth Preller, Epidemioloog, Kenniscentrum Sport & Bewegen

De fysiotherapeut heeft een belangrijke rol bij het langer zelfredzaam houden van kwetsbare ouderen, ook buiten de standaard behandeling. Tijdens de presentatie wordt er gekeken welke ondersteuning een fysiotherapeut kan bieden om patiënten structureel meer te laten bewegen door effectief erkende valpreventie beweeginterventies. Daarnaast worden Promuscle en Coach2Move uitgelicht. De rol van de fysiotherapeut in het lokale netwerk ouderenzorg uitgelegd waardoor meer bewegen een integraal onderdeel wordt van de zorg. Ten slot, komen enkele instrumenten zoals de beweeggids en het stappenplan bewegen in de ouderen zorg aan bod.

13.40 uur      Pauze

13.50 uur     Valpreventie beweeginterventies - Wietske Hoekstra, Consultant Valpreventie, VeiligheidNL

In deze presentatie komen de nieuwste inzichten op het gebied van effectieve beweeginterventies aan de hand van de nieuwe Wereld Richtlijn Valpreventie aanbod. Een val is over het algemeen het gevolg van meerdere interacterende valrisicofactoren. Veel van de fysieke ‘gebreken’ die een verhoogd valrisico veroorzaken kunnen worden verbeterd met een gestructureerde beweeginterventie. Stoornissen in balans, looppatroon en verminderde spierkracht zijn veranderbaar met lichamelijke oefeningen. Daarnaast dragen beweeginterventies bij aan het voorkomen van vallen omdat ze het bewustzijn van de eigen vaardigheden/vermogens in verschillende situaties verhogen en helpen bij het oefenen van adequaat reageren op omgevingsrisico’s. Gestructureerde beweeginterventies zijn daarom een logische valpreventie aanpak, waarvoor ook het meeste en krachtigste bewijs voor effectiviteit beschikbaar is.

14.20 uur      Beweeginterventie

14.35 uur      Nieuwe ontwikkelingen in de virtuele therapie -  Joris Wiersinga, CEO van SilverFit

Joris gaat tijdens deze presentatie in op de meest recente ontwikkelingen op het gebied van virtuele therapie en de SilverFit systemen. Hij presenteert nieuwe inzichten van het afgelopen jaar en de te verwachten ontwikkelingen in de nabije toekomst, gericht op bewegen en welzijn in de ouderenzorg.

15:00 uur      Valpreventie wetenschapsquiz - Marten Boverhof, Fysiotherapeut & SilverFit Accountmanager

15.45 uur      Pauze

15.50 uur      Vallen…sta er bij stil! - Marjolein Kuijt, Fysiotherapeut en valpreventie expert, hoofddocent VeiligheidNL

Elke 5 minuten valt er in Nederland een 65-plusser zodanig dat deze naar de Spoed eisende Hulp moet. Met de dubbele vergrijzing en het feit dat senioren langer zelfstandig thuis willen en moeten blijven wonen, is de verwachting dat dit aantal alleen maar verder zal stijgen. In een verpleeghuis zijn alle bewoners valgevaarlijk! Een valincident heeft onder andere gevolgen m.b.t. de zelfredzaamheid, de kwaliteit van leven en kan leiden tot een verpleeghuisopname en overlijden. Valpreventie is bewezen effectief en momenteel opgenomen in het regeerakkoord. Niet alleen het zorgdomein maar ook het sociaal domein zullen een belangrijke taak gaan krijgen m.b.t. het aanbieden van bewezen effectieve valpreventieprogramma’s. Maar wat is bewezen effectief en hoe werk je volgens de KNGF valpreventierichtlijn van 2017? De presentatie geeft praktische handvatten om aan de slag te gaan met valpreventie op een bewezen effectieve manier.

16.25 uur      Afsluiting bijeenkomst

Kosten

Indien jouw locatie een serviceovereenkomst heeft met SilverFit, is deelname kosteloos. De meeste locaties hebben een serviceovereenkomst. Mocht je dit willen controleren, neem dan alsjeblieft contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met je eigen contactpersoon van SilverFit. De kosten van deze gebruikersbijeenkomst zijn € 135,- ex BTW per deelnemer.

Het is ook mogelijk om een bijeenkomst of training (gevorderde training geaccrediteerd voor fysiotherapeuten) op locatie te organiseren. Wil je meer informatie of wil je je aanmelden, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deel deze pagina: