Het belang van bewegen is wetenschappelijk onomstreden. Beweging stimuleert de vitaliteit en kan het verouderingsproces vertragen. Bewegen heeft bij ouderen niet alleen een positief effect op cognitie, bewegingsvaardigheden en lichamelijke conditie, maar ook op valrisico, lichamelijke onrust, depressie, obstipatie, decubitus en incontinentie. Samen bewegen leidt bovendien tot meer sociale interactie en heeft daarmee een positief effect op het welzijn van de ouderen. 

Ouderen in zorginstellingen zijn inactief

Ouderen bewegen echter veel te weinig: 78% van de ouderen in zorginstellingen is inactief; oftewel, deze ouderen zijn geen dag minimaal 30 minuten matig intensief lichamelijk actief. De Inspectie voor de Gezondheidszorg schrijft dan ook voor dat woonzorgcentra een actief beweegbeleid moeten hebben. Dit betekent dat bewegen een structureel onderdeel moet zijn van de ouderenzorg. Niet alleen in de revalidatie, maar ook in het dagelijks leven. 

Virtuele therapie: bewegen met behulp van computerspellen

Het herhalen van beweegoefeningen ten behoeve van bijvoorbeeld de revalidatie of preventie is vaak repetitief en saai. Oefeningen worden vaak leuker en minder ‘droog’ als er een spel aan is gekoppeld. Virtuele therapie is therapie met behulp van computerspellen. Door middel van camera’s of sensors wordt de beweging geregistreerd en gekoppeld aan een spel. Op deze manier kun je actief diverse oefeningen aanbieden. Het spel biedt afleiding en daagt uit tot het behalen van doelstellingen en verlegt daarbij ook de grenzen. De focus ligt nu op het spel en hierdoor is het gemakkelijker de cliënt te blijven motiveren.

Aansluiten bij cognitief en fysiek niveau

Bij het spelen van deze computerspellen is het van belang dat het spel om een zinvolle beweging vraagt en aansluit bij de therapie en het fysieke en cognitieve niveau van de cliënt. Met behulp van diverse instelmogelijkheden, kun je de cliënt vragen de beweging uit te voeren die hij/zij op dat moment kan. De beweging moet naar die instellingen uitgevoerd worden om het spel te kunnen spelen en om de punten te kunnen scoren. Deze scores worden door de computer opgeslagen. In combinatie met de mogelijkheid tot het maken van videobeelden is het vastleggen en terugzien van prestaties heel gemakkelijk.

Lees meer over: